<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1542164732782740182\x26blogName\x3dA+Z+U+R+A\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/\x26vt\x3d-1678242084661114700', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
assalamualaikum

welcome,i'm azura..19..johorean..
nice to meet you..



+ follow | Email | twitter | Facebook
Home | Dashboard
Friends:

chitchat:



Google + follower



recent update :
HUKUM Bertindik Lebih dari satu
written on Wednesday, 28 May 2014 @ 18:29 ✈

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
assalamualaikum..

dah lame rasenye tak buat entry..blog nie..ngan zura-zura sekali dah ke laut..haha..
mood berblogging tu macam dah hilang pulak..haha..

ok..berbalik kepada tajuk tu..
al kisahnye nak teman kawan pergi tindik hari tu..ingat nak tindik lagi satu ke..hehe..
mintak izin mak..then mak cakap "kenape tak tindik kat hidung je.."..perli laa tu..then terfikir plak..ape ek hukumnye dalam islam..kalau nak bertindik lebih dari satu nie..
so google-google laa jap..then nak share kat korang..

  • bertindik tu bukan datang dari islam..tapi dari arab jahiliah..
  • Nabi tak cakap hukumnya haram..so ia jadi harus..
  • bertindik satu harus..tapi lebih dari tu takut menyerupai orang kafir..so lebih baik elakkan..satu dah memadai..


Katakanlah  kepada  wanita  yang   beriman:  Hendaklah  mereka  menahan  pandangannya  dan memelihara  kemaluannya,  dan  janganlah  mereka  menampakkan  perhiasannya,  kecuali  yang   bisa  nampak  daripadanya.  Dan  hendaklah  mereka  menutupkan  kain  tudung  ke  dadanya,  dan jangan  menampakkan  perhiasannya,  kecuali  kepada  suami  mereka  atau  ayah  mereka  atau  ayah suami  mereka, atau  putera-putera  mereka,  atau  putera-putera  suami  mereka,  atau  saudara-saudara  mereka, putera-putera  lelaki  mereka,  atau  putera-putera  saudara  perempuan  mereka, atau  wanita-wanita  Islam,  atau  budak-budak  yang  mereka  miliki,  atau  pelayan-pelayan  lelaki  yang  tidak  mempunyai  keinginan  (terhadap  wanita)  atau  anak-anak  yang  belum  mengerti tentang  aurat  wanita. Dan  jangalah  mereka  menghentakkan  kaki  untuk  diektahui orang  akan  apa  yang  tersembunyi  dari  perhiasan  mereka. Dan  bertaubatlah  kamu  sekalian  kepada  Allah hai  orang-orang  yang  beriman  supaya  kamu  beruntung.
                                                               ( Surah  An-Nisa : 31 )

Memakai subang adalah harus, tetapi cara pemakaiannya biarlah sesuai dengan adat dan budaya kita. Memakai subang lebih dari satu bukanlah dari budaya Melayu. Oleh itu memadailah hanya memakai satu atau sepasangsahaja.
http://alhafiz.net/

so kesimpulannye..satu dah memadai..

sekian..
اَلحَمْدُللَّهِ

3 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life