<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1542164732782740182\x26blogName\x3dA+Z+U+R+A\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/\x26vt\x3d-1678242084661114700', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
assalamualaikum

welcome,i'm azura..19..johorean..
nice to meet you..



+ follow | Email | twitter | Facebook
Home | Dashboard
Friends:

chitchat:



Google + follower



recent update :
#1 PENGALAMAN PAHIT:Di Pukau Orang Yang Tidak Di Kenali
written on Tuesday, 11 March 2014 @ 22:09 ✈




assalamualaikum..
entry nie dah lame ade dalam draft..amik mase sikit nak siapkan..
kenape??
dah name pon pengalaman pahit kan..so amik mase sikit nak ingat balik..lagi pon peristiwa nie jadi mase tahun 2010..mase tu zura tingkatan 2..
bukan zura yang kena..tapi mak abah zura..
peristiwa nie berlaku selama 2 hari berturut-turut tanpa zura sedar..zura tau pon setahun selepas tu..dah 4 tahun berlalu..so zura ingat-ingat lupa..sorry ea..zura nak tanye mak zura balik..macam tak sampai hati..


hari pertama

zura dengan kakak zura pergi sekolah macam biasa..mak ngan abah zura pergi TM Point kat bandar..sesiapa orang batu pahat..mesti dia tau kat mane..
nak bayar bil telefon katenye..
mase nak balik..ade seorang perempuan,indonesia kot..tanya sesuatu kat mak zura..sambil pegang lengan mak zura..macam menyapa laa..
then berbual kejap je..tak sampai satu minit..TAPI..dalam 1 minit tu laa.mak abah zura mula terpukau..gerak geri macam dikawal..
mak ngan abah zura di bawa naik kereta diorang..tah dari mana kereta tu datang..dalam kereta tu ade sorang lelaki yang bawak..
abah zura duduk depan sebelah pemandu..mak zura kat belakang sebelah perempuan tadi..
dalam kereta tu mak zura macam mula nak sedar sesuatu..nak capai abah zura kat depan tapi tak boleh..nak cakap ngan abah zura.."ehh kita nie kan nak balik tadi"..
sampai laa mak abah zura dah tak ingat ape-ape..
dia bawak mak abah zura balik rumah..abah zura yang tunjukkan tanpa sedar..
dia mintak semua barang kemas mak zura..termasuk kakak ngan zura punye sekali..
diorang ade mintak duit..tapi mak zura cakap laa..mak zura takde duit..sebenarnye mak zura simpan duit tu kat dalam Al-Quran..tapi dengan kuasa Allah..mak zura jadi tak ingat pasal duit tu..
pastu diorang bawak mak abah zura kat satu tempat..agak jauh..nak tau tak..mak abah zura jalan kaki tengah-tengah panas tu nak balik rumah..ade orang hon..tapi mak abah zura tak sedar ape-ape..

tak lama selepas tu..zura ngan kakak zura balik sekolah..
zura balik tu macam tak ade ape-ape..sebab mase tu zura tak tau yang mak abah zura still kene pukau..zura tak perasan langsung..


hari kedua

zura ngan kakak zura pergi sekolah..mak ngan abah zura pergi bandar lagi..katenye orang tu nak jumpa..dah janji semalamnya..
sambil tunggu tu..mak zura ajak abah zura singgah satu kedai..nak minum..
lepas sedutan yang pertama tu..mak zura mula sedar..
"eh kenapa kita datang sini nie"..mak abah zura terus balik rumah..
nangis~
segalanya terungkai..
tapi zura still tak tau ape-ape..T_T

lepas kejadian tu..mak zura demam teruk..seminggu tak boleh bangun..just nak pergi tandas je..tak makan ape-ape..minum je..mase tu tengah wabak chikungunya..korang ingat tak lagi..wabak nie pernah melanda malaysia..
so zura ingat mak zura terkena wabak tu..tapi sebenarnye tak..side effect kene pukau..
abah zura buat solat hajat 40 hari 40 malam..
tapi abah zura tak buat report polis..

beberapa minggu lepas tu..ade keluar kat berita tv3..ade orang buat report polis..berkenaan kena pukau..zura syak orang yang sama..sebab lokasi kat batu pahat johor..
sampai sekarang kejadian tu terkubur begitu sahaja..

dah setahun lepas tu..baru zura ngan kakak zura tau semuanya..
takut,trauma..semua ada..zura tak dapat bayangkan kalau laa diorang ape-apekan mak abah zura..
duit boleh dicari..tapi nyawa??
alhamdulillah..kejadian yang tak diingini tak berlaku..

zura nak kongsi sikit..antara langkah-langkah bagi mengelak kejadian pukau..nie cuma apa yang zura tau..nak yang detail..boleh google ok..

1.sebelum keluar,pastikan ambil air wuduk..kalau dalam perjalanan terbatal ke,tak ape..
2.baca doa nak keluar rumah,berserta ayat kursi..
3.amalkan surah yasin ayat 9


4.jalan jangan sorang-sorang..seeloknya berteman..
5.biasakan bawak air masak..bila haus..terus minum..boleh menghilangkan pukau..

tu je yang zura boleh share..maaf atas segala ketidaksempurnaan cerita..








4 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life