<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1542164732782740182\x26blogName\x3dA+Z+U+R+A\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/\x26vt\x3d-1678242084661114700', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
assalamualaikum

welcome,i'm azura..19..johorean..
nice to meet you..



+ follow | Email | twitter | Facebook
Home | Dashboard
Friends:

chitchat:



Google + follower



recent update :
kulit berjerawat..??..take a note..
written on Thursday, 15 August 2013 @ 02:15 ✈


assalamualaikum..
hari nie zura nak kongsi tips sikit bagi mereka di luar sane yang mempunyai kulit yang berjerawat macam zura nie aaa..hehe..nak tau teruk ke tak..tanye laa kawan ngan keluarge zura..hehe..
tapi alhamdulillah sekarang dah makin ok..yang agak teruk dulu zaman form4&5..
so zura nak kongsi tips sikit macam mana nak mengurangkan jerawat korang tu daripada makin teruk..bukan menghilangkan tau..tapi mengurangkan..nak totally hilang memang mengambil mase yang agak lame..dalam 2~3 bulan..ikut kulit masing-masing..

1.asingkan tuala mandi dengan tuala muka
korang jangan campur tuala buat mandi  ngan tuala buat lap muke..sekurang-kurangnye sediakan 2 tuala yang kecik sikit untuk lap muke..tak kire lepas mandi or lepas cuci muke ke..zura pernah bace kalau boleh kene asingkan...1 tuale tu guna dalam 2-3 hari..jadi 1 guna,then basuh..guna yang lagi 1..then basuh..ulang step tu ea..hehe..
gambar:en google


2.berkawan lah dengan sabun antiseptik
rajinkan diri korang untuk basuh tangan selalu..sebab kadang-kadang kite tak perasan terpegang@tergaru muke sendiri kan..kalau tangan tu kotor then main pegang je muke..bakteria tu boleh jadikan jerawat kat muke korang..malas sangan nak basuh tangan..gune je tisu lembab dettol tu..hehe

3.elakkan guna produk yang ade perfume
setahu zura produk yang ade pewangi tu kurang sesuai untuk kulit yang berjerawat..yang zura nak tekankan kat sini ialah penggunaan bedak..tu asas kan..semua orang pakai..jangan pakai bedak kompak..tapi guna bedak tabur je..lebih ringan..zura tengok ramai yang suke gune bedak baby johnson tu..tapi zura takut nak pakai..sebab bedak tu wangi..so zura gune bedak yang lame tu..orang panggil bedak nyonya..nak tau..cari je kat google ok..hehe

4.minum air putih@masak@mineral banyak-banyak
disiplinkan diri korang minum air banyak-banyak..sekurang-kurangnye 8 gelas 1 hari..tapi zura pon tak boleh buat bende tu..hihi..minum air banyak-banyak nie boleh keluarkan toksik dalam badan korang..

5.kenal pasti korang ade alahan pape tak
kadang-kadang setiap orang ade alahan kan..macam zura..tak boleh makan makanan laut..macam udang,sotong,ketam..padehal favourite tu..hehe..kadang-kadang muke akan jadi merah..macam jerawat..padehal alahan je..kalau zura makan bende-bende macam tu memang tumbuh jerawat..udang tu cuit cikit je..dah tumbuh 1..hehe..so kawal pemakanan korang ea..

6.jumpe doktor
zura rase lebih baik jumpe doktor daripade beli produk yang macam-macam kat luar sane..biasenye klinik bayar laa..mungkin mahal sikit..tapi daripade korang beli produk yang tak de hasilnye @ makin teruk kulit korang..better jumpe doktor kan..kadang-kadang kite tengok orang lain gune ok..tak semestinye ok kat kulit kite..zura dah beli macam-macam bende da..tak baik-baik jugak..last-last pegi jumpe doktor..nanti doktor tu bagi penerangan cikit kat korang..

7.doa kat Allah
penyakit nie bukan terjadi dengan sendirinye..tapi Allah yang bagi..sebagai ujian nak hapus kan dose korang..rutin harian yang korang kene buat..tengok cermin bacelah doa..


lagi satu tips amalkan doa nabi yusuf..lepas solat bace doa nie 3 kali sapu kat muke..

lepas kite dah usaha semua bende..tawakal je kat Allah..insyaAllah Allah bersama orang-orang yang Dia sayang..


ok tu je yang zura nak kongsi..care paling senang nak kurangkan masalah jerawat yang kite semua alami..hehe..kebanyakkan zura banyak cari kat google je..kalau ade tersalah informasi ke cakap taw..bagitau kat comment..ok...kalau ade bende nak ditambah pon boleh aje kok..hehe..
sekian..


2 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life