<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1542164732782740182\x26blogName\x3dA+Z+U+R+A\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/\x26vt\x3d-1678242084661114700', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
assalamualaikum

welcome,i'm azura..19..johorean..
nice to meet you..



+ follow | Email | twitter | Facebook
Home | Dashboard
Friends:

chitchat:



Google + follower



recent update :
ramadhan & syawal dulu dan sekarang
written on Monday, 12 August 2013 @ 23:35 ✈

assalamualaikum..
hari nie dah hari raye yang ke 5 da..cepat ek..rase macam baru nak mule sahur je semalam..hehe..
alhamdulillah masih di bagi kesempatan nak sambut bulan syawal yang mulia nie..

ok berbalik kepada tajuk tu..zura perasan laa beberapa kelainan antara puase & raye dulu dan sekarang..
tapi macam kelakar plak yang lain nye tu..hehe..
ok first

1.solat terawih
dulu :pak imam slow je solat terawih nye..
sekarang :haa kau cepat giler kot..hehe..zura pena rase..makmum yang kat blakang tu terkejar-kejar nak saing dengan imam..kalau tak tertinggal jauh t..lagi-lagi yang dah tua tu..sian zura tengok..tak sempat nak tarik nafas kot..hehe
tapi ade sesetengah tempat yang terlampau slow sampai baes da dekat kol 12 gitu..
pade zura bersederhana lah..kite tengan menghadap Allah kan..

2.bunga api/mercun/etc
dulu :mane ade kes-kes meletup kene tangan ke..jari putus ke..main reke-reke mercun sendiri..
abah zura cakap "dulu abah tak main laa mercun-mercun nie..abah dulu buat meriam sendiri..baru power..meletup gegar satu kampung.."
alahai abah zura..haha
sekarang :tengok je lah kat berite tu..puase baru bape hari dah macam-macam kes keluar kan..ingat macam experiment ke..main bubuh-bubuh dalam paip besi laa..masuk dalam baldi laa..
tinggal bakar je kot..tak yah laa.main test-test lagi kan..ehh aku makin menggalakkan diorang main pulak..haha

3.kuih raya
dulu :dulu tradisional punye..tak pakai oven-oven..asli gune sabut kelape..arang dan sebagainye..dulu masih gune cetak yang cantik-cantik tu..bentuk bunge laa..n macam-macam lagi.. dulu tak ade macam-macam perise..just yang ori je..tak pon coklat or pandan..
sekarang :lambakkan kuih raye menyebabkan banyak kuih tradisional dah dilupekan..
zura kuih semprit pon tak tau..nampak tak..hehe..
sekarang cume banyak design je..adunan asal same je..kan..pandai diorang cari untung..hehe..
sekarang macam-macam perise ade..coklat je da banyak..coklat cadburry.coklat daim pon ade..
lepas tu..sekarang diorang da tak banyak pakai cetak..main tonyoh-tonyoh je da bole jual..kan..mahal pulak tu..hehe..mybe rase lebih sedap kot..tu yang mahal kan..

4.lampu pelita..
dulu :dulu ori gune minyak tanah..masuk dalam bekas pelita tu or yang lebih kreatif gune buluh..
sekarang :dari jauh nampak macam pelita..tengok-tengok gune mentol je..ek ele..hehe..gune mentol yang bentuknye macam api tu..
hari tu pegi expo parit raye batu pahat..ramai giler orang kot..ternampak pulakade orang jual pokok yang ade lampu-lampu tu..dalam hati..nie nak sambut hari raye aidilfitri ke christmas nie..

5.kad raye
dulu :kad raye sangat popular..sampai main balas-balas lagi..walaupon ngan kawan yang duduk sebelah kan..hehe..
sekarang :guna mesej care yang paling senang..tapi kad raye masih releven..tak pon guna facebook,twitter n etc..
hari tu muncul pulak care yang baru..hantar coklat yang ade tulisan selamat hari raye..kan..coklat cadburry yang buat..

macam-macam da berubah kan..hehe..tak ape lah..mengikut arus kemajuan teknologi kan..sound skema right..haha
ape-ape pon zura nak ucap selamat hari raye aidilfitri..maaf zahir dan batin kat korang semua..



2 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life