<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1542164732782740182\x26blogName\x3dA+Z+U+R+A\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pastelover.blogspot.com/\x26vt\x3d-1678242084661114700', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
assalamualaikum

welcome,i'm azura..19..johorean..
nice to meet you..



+ follow | Email | twitter | Facebook
Home | Dashboard
Friends:

chitchat:



Google + follower



recent update :
dapat barang free dengan WhoHAA...jom tengok..!!
written on Sunday, 31 May 2015 @ 22:03 ✈

assalamualaikum..
ok..hari nie zura dapat lagi satu cara macam mana korang nak dapat hadiah free..
macam iPanelonline yang zura cerita tu...tu jawab survey yang diorang bagi..then boleh dapat mata..100 mata = rm1..belum baca??..>sini<

WhoHAA nie pulak..kite kene jawab soalan berdasarkan iklan yang diorang bagi..sangat senang..syarikat-syarikat or ade mane-mane pihak nak memperkenalkan produk diorang..so dengan ade bende macam nie..korang boleh tau tentang serba sedikit perkhidmatan yang disediakan..menarik bukan..??

so ape tunggu lagi..tak ade blog pon tak ape..semua orang boleh cuba..
sign up >sini<


antara hadiah yang korang boleh tebus
samsung galaxy camera = 190000 mata
4 in 1 rm10 cash voucher = 2000 mata
kingston 16gb flash drive = 4700 mata
dan banyak lagi..

so ape tunggu lagi..



0 comment[s] | back to top



HUKUM Bertindik Lebih dari satu
written on Wednesday, 28 May 2014 @ 18:29 ✈

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
assalamualaikum..

dah lame rasenye tak buat entry..blog nie..ngan zura-zura sekali dah ke laut..haha..
mood berblogging tu macam dah hilang pulak..haha..

ok..berbalik kepada tajuk tu..
al kisahnye nak teman kawan pergi tindik hari tu..ingat nak tindik lagi satu ke..hehe..
mintak izin mak..then mak cakap "kenape tak tindik kat hidung je.."..perli laa tu..then terfikir plak..ape ek hukumnye dalam islam..kalau nak bertindik lebih dari satu nie..
so google-google laa jap..then nak share kat korang..

  • bertindik tu bukan datang dari islam..tapi dari arab jahiliah..
  • Nabi tak cakap hukumnya haram..so ia jadi harus..
  • bertindik satu harus..tapi lebih dari tu takut menyerupai orang kafir..so lebih baik elakkan..satu dah memadai..


Katakanlah  kepada  wanita  yang   beriman:  Hendaklah  mereka  menahan  pandangannya  dan memelihara  kemaluannya,  dan  janganlah  mereka  menampakkan  perhiasannya,  kecuali  yang   bisa  nampak  daripadanya.  Dan  hendaklah  mereka  menutupkan  kain  tudung  ke  dadanya,  dan jangan  menampakkan  perhiasannya,  kecuali  kepada  suami  mereka  atau  ayah  mereka  atau  ayah suami  mereka, atau  putera-putera  mereka,  atau  putera-putera  suami  mereka,  atau  saudara-saudara  mereka, putera-putera  lelaki  mereka,  atau  putera-putera  saudara  perempuan  mereka, atau  wanita-wanita  Islam,  atau  budak-budak  yang  mereka  miliki,  atau  pelayan-pelayan  lelaki  yang  tidak  mempunyai  keinginan  (terhadap  wanita)  atau  anak-anak  yang  belum  mengerti tentang  aurat  wanita. Dan  jangalah  mereka  menghentakkan  kaki  untuk  diektahui orang  akan  apa  yang  tersembunyi  dari  perhiasan  mereka. Dan  bertaubatlah  kamu  sekalian  kepada  Allah hai  orang-orang  yang  beriman  supaya  kamu  beruntung.
                                                               ( Surah  An-Nisa : 31 )

Memakai subang adalah harus, tetapi cara pemakaiannya biarlah sesuai dengan adat dan budaya kita. Memakai subang lebih dari satu bukanlah dari budaya Melayu. Oleh itu memadailah hanya memakai satu atau sepasangsahaja.
http://alhafiz.net/

so kesimpulannye..satu dah memadai..

sekian..
اَلحَمْدُللَّهِ

3 comment[s] | back to top



"selamat hari ibu,mak"
written on Saturday, 10 May 2014 @ 20:46 ✈

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
assalamualaikum..


macam semua orang tau..esok 11.5.2014 adelah hari ibu..kat facebook nie dah banyak orang post gambar kenangan dengan ibu die..
so zura pon nak jugak..haha..


nie lah mak zura yang cantik..
orang kate nak tengok wajah tua kita nanti macam mana..tengok laa mak ayah kita..
so tu lah mungkin wajah tua zura nanti..hihi..

"adik sayang sangat-sangat kat mak..adik tak tau macam mane nanti kalau mak dah tak ade..so adik selalu berharap..nanti biarlah adik yang pergi dulu ea mak..sebab adik tak dapat bayangkan ape yang akan adik rase nanti..
adik mintak maaf banyak-banyak sebab adik tau dosa adik banyak kat mak..tapi adik malu nak cakap..adik tau adik selalu buat mak ngan abah nangis..tapi mak tetap sayang kat adik..T_T"



sekian~
اَلحَمْدُللَّهِ

1 comment[s] | back to top



Where Your Heart Is ??
written on Saturday, 12 April 2014 @ 09:35 ✈

assalamualaikum..
بِسمِ االرَّحمٰنِ الرَّحيمِ



"If You Want To Know Where Your Heart Is,
Look Where You Mind Goes When It Wanders"



sekian~
 اَلحَمْدُللَّهِ 

1 comment[s] | back to top



#2 PENGALAMAN PAHIT:Gangguan Seksual
written on Friday, 11 April 2014 @ 16:01 ✈

assalamualaikum..
بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

pertama sekali zura nak mintak maaf bagi pihak lelaki..zura bukan nak jatuhkan maruah seorang lelaki cuma zura nak share kepada pihak perempuan agar diorang lebih berwaspada...
mungkin korang pernah dengar kes macam nie..and zura pon alami benda yang sama..
selama nie zura cuma cerita kat kawan zura sorang je..and now tiba masa zura nak share kat semua..

ceritanya macam nie..
tahun lepas dalam bulan 5..hari pertama orientasi tingkatan 6 kat SMK Tun Ismail..
zura bertolak dari rumah naik bas..then zura turun kat sekolah lama zura..(tak nak sebut sekola apa sebab nanti takut kecoh pulak)..
zura tunggu kawan zura,qurratu,nak saing dia..
zura duduk,tunggu kat bustop depan sekolah tu..sambil tunggu-tunggu..ade sorang pakcik tukang kebun nie..tegur zura..macam tukang kebun baru je..sebab tak pernah nampak sebelum tu..
dan yang menakutkan nye..pakcik tu macam sengaja tak zip seluar dia dan tak pakai yang dalam tu..pakcik tu pulak makin lame makin dekat dengan zura..makin lama makin dekat..
"pakcik nie kenapa pulak???"

so ape yang zura NAMPAK???

zura memang blur time tu..pakcik tu dok tanya macam-macam..saje nak berdiri depan zura lama-lama..zura tak tau ape yang zura nampak sebab zura tak pernah ade pengalaman ade adik lelaki..
korang faham tak..
Ya Allah..*nak nangis..
bende nie dah lame..kadang-kadang dah tak ingat..baru-baru nie peristiwa tu menerpa balik kat minda..rase bodoh sangat time tu..kenapa zura tak lari je..
pakcik tu bla bila kawan zura dah sampai..
zura jadi lupa semuanya sebab time tu zura tengah excited nak jumpa kawan-kawan lama zura..
kalau kawan zura tak sampai lagi time tu macam mana??
T_T
zura banyak terbaca kat surat khabar..orang buat laporan polis..tapi zura malu nak cerita kat siapa-siapa..so zura diam je..
zura cuma takut..dia tu tukang kebun kat sekolah..tak mustahil dia buat benda yang sama dekat budak-budak perempuan kat dalam sekolah tu..
T_T
zura cuma bersangka baik..mungkin pakcik tu cuai kot..
tapi zura tak boleh lupa riak muka dia time tu..
something wrong with him..
memang sengaja ke..
so kaum-kaum hawa di luar sana..hati-hati..sentiasa waspada..

“Ya Allah, sekiranya Engkau mengetahui bahawa aku beriman denganMu dan RasulMu, dan aku memelihara kehormatanku hanya untuk suamiku, maka janganlah biarkan aku menjadi mangsa orang kafir dan orang zalim”

kepada kaum lelaki..behave yourself..
sekian~
 اَلحَمْدُ للَّهِ

5 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life